Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Αλλαγές στην Παιδεία (ίσως προς το καλύτερο)

Αυτόν τον Τζίζα να μην είχαμε και πάνω από τον πίνακα καλύτερα θα ήμασταν.
Η λέξη κλειδί είναι οι συγχωνεύσεις, κάτι που φαίνεται να στοιχειώνει πλέον την ελληνική διακυβέρνηση, ειδικά μετά τον Καλλικράτη.

Στην Α' Λυκείου τα μαθήματα από 16 θα γίνουν 8 με διάφορες συγχωνεύσεις και μάλιστα στο πεδίο των Θετικών Επιστημών. Έτσι θα έχουμε πλέον μόνο τα Μαθηματικά ως μάθημα (όχι άλγεβρα και γεωμετρία) και τις "Φυσικές Επιστήμες" που θα περιλαμβάνουν Φυσική, Χημεία και Βιολογία.

Στη Β' Λυκείου τα μαθήματα θα μειωθούν από 17 σε 11 ή 12 με κάποια μαθήματα που θα επιλέγονται από τον μαθητή ως προπαρασκευαστικά της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσουν στη Γ' Λυκείου.

Στη Γ' Λυκείου θα επιλέγεται η κατεύθυνση με μία περαιτέρω συγχώνευση από 16 σε 10. θα παραμείνει δε σε ισχύ και η ερευνητική εργασία που προσμετράται στον τελικό βαθμό.

Όλα αυτά φαίνονται καλά. Η συγχώνευση των μαθημάτων προωθείται για να φύγει κάποιος φόρτος εργασίας από του μαθητές ή η αλληλοκάλυψη ύλης...


Το θέμα είναι ότι αν ολόκληρο το πνεύμα την εξετάσεων στο σχολείο δεν αλλάξει από μία απλή αποστήθιση και διόρθωσή της από εν πολλοίς άχρηστους ή ανεκμετάλλευτους διορθωτές/ καθηγητές, σε ένα εξεταστικό σύστημα με έμφαση στην κριτική σκέψη και ανάπτυξη σοβαρών ιδεών, οι έφηβοι της τρίτης λυκείου πάντα θα βγαίνουν ως απαίδευτοι πρωτοετείς που θα περιμένουν το package της ύλης μέσα σε ένα αμφιθέατρο, συνήθως με την χορηγία των φοιτητικών παρατάξεων που έχουν φτιάξει ένα τέλειο ενδοπανεπιστημιακό πελατειακό σύστημα.

Οι αλλαγές μάλλον φαίνονται θετικές, αν όμως απλά εφευρεθούν πατέντες που τις γελοιοποιούν (πχ. έτοιμη ερευνητική εργασία από φροντιστήρια) θα μείνει απλά μία μεταρρύθμιση στα χαρτιά, όπως και τόσες άλλες.

Ήδη η αναποφασιστικότητα τόσα χρόνια στο τι πρέπει να γίνει με την Παιδεία έχει δημιουργήσει προβλήματα, τα πισωγυρίσματα και τα "προοδευτικά" μέτρα copy/paste από το εξωτερικό ούτε εφαρμόστηκαν ούτε φαίνονταν να εξυπηρετούν κάτι. Αυτή τη φορά πάντως φαίνεται ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν άμεσα από τον επόμενο χρόνο.

Εγώ μια φορά το χέρι μου στη φωτιά δεν το βάζω.

Υ.γ.: Ως πρώην θεωρητικής κατεύθυνσης πάντως βλέπω με καλό μάτι αυτή την συγχώνευση στις "Φυσικές Επιστήμες". Δεν ξέρω οι "θετικοί" τι λένε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου