Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Κρατικοποιήθηκε η Λαϊκή Τράπεζα

Αντιγράφω από το sigmalive.com:

Ανακοίνωση στην οποία εξηγεί πως θα στηριχθούν οι κυπριακές τράπεζες μέσω του μηχανισμού στήριξης αλλά και σε ποιο βαθμό οι τράπεζες έπιασαν τους στόχους εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η στήριξη των τραπεζών θα παραχωρηθεί αφού διακριβωθεί το ύψος των αναγκών τους, έπειτα από τον απαραίτητο έλεγχο που θα γίνει. 

H εξασφάλιση αριθμού μετοχών από το κράτος αντιστοιχεί στο 85% του μετοχικού κεφαλαίου της Λαϊκής Τράπεζας. Η εμπειρία από το εξωτερικό και περιπτώσεις κρατικοποιήσεων... ...ή έστω κρατικών ενισχύσεων δείχνει πως τα κράτη δεν έχουν τη διάθεση να καταστούν "τραπεζίτες" αλλά να βοηθήσουν το εκάστοτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Μάλιστα, τράπεζες του εξωτερικού εξασφάλισαν κεφάλαια παίρνοντας πίσω το ποσοστό από το κράτος. Παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης αποτελεί η βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland (RBS). O μηχανισμός στον οποίο εντάσσεται πλέον η Κύπρος, το πρόγραμμα εξυγίνασης και η πορεία των τραπεζών θα κρίνουν και τον χρόνο, κατά τον οποίο το κράτος θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Μετά την ΛΑϊκή αναμένεται ανάλογη κίνηση στήριξης και για την Τράπεζα Κύρπου, ωστόσο, με πολύ χαμηλότερο ποσοστό αφού η τράπεζα ήδη εξασφάλισε κεφάλαια ενώ και η ΑΜΚ που επιχειρήθηκε ήταν χαμηλότερης αξίας. 
 
Σχόλιο Spammer: Μπορεί η Λαϊκή Τράπεζα να ήταν μία ιδιαίτερα ιστορική τράπεζα, καθώς προέρχεται από την Ιονική Τράπεζα αλλά ήταν δευτεροκλασάτη πια. Εάν η είδηση επαληθευτεί και ακολουθήσει την ίδια πορεία και η Τράπεζα Κύπρου τότε θα μιλάμε για σημαντικές ανακατατάξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου